Translate

30.5.2015

Tukholman Armeijamuseossa

 Tukholman Armémuseum sijaitsee Riddargatanilla. Se on sotilashistoriallinen museo Artillerigården-nimisellä tykistön kasarmialueella. Museorakennus on peräisin vuodelta 1867 ja se valmistui tuolloin armeijan asehuoneeksi, mutta kymmenen vuotta myöhemmin se muutettiin museoksi. Museo uudistettiin kokonaan 1990-luvulla ja vuonna 2005 museo nimettiin vuoden parhaimmaksi museoksi. Olin käynyt museossa aikasemmin ja nyt uudistettuna ihailin sen taitavaa   uudistunutta ilmettä.

Museon perusnäyttely antaa yleiskuvan Ruotsin sotahistoriasta 1500-luvulta lähtien. Näyttelyssä kuvataan sodan todellisuutta suurelta osin siviiliyhteiskunnan kannalta.

Näyttely alkaa rakennuksen kolmannesta kerroksesta ja kun astutaan ensimmäiseen huoneeseen, joutuu raakojen kuvien ja pienoismallien perusteella ajattelemaan sotaa ja ihmiskuntaa sodan jaloissa. Miksi sotia on  käyty? ja onko sota ihmisluotoon kuuluva elementti?

Museossa oli monia koululuokkia opettajineen ja soisin, että Suomeenkin saataisiin näin erinomaisesti rakennettu kuvaelma sotien historiasta. Oppilas saisi näin konkreettisemman kuvan sotien arjesta ja ihmisten elämästä entisinä aikoina, kuten esimerkiksi siitä miten paljon suuri armeija kulutti ruokaan päivässä. Piirrokseen oli kuvattu kuinka monta hevosta, nautaa ym. armeijan ruokkimiseen tarvittiin.



Joidenkin tutkijoiden mukaan sodat johtuisivat varallisuuden epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta tai ylikansoittumisesta. Toiset tutkijat puolestaan väittävät, että sota kuuluu ihmisluontoon ja he vetoavat lähisukulaisiimme simpansseihin, jotka tappavat kilpailijansa jotka pyrkivät heidän reviirillensä. Mielestäni tutkijat ovat unohtaneet simpanssien serkut: bonobobot, jotka elävät hyvin rauhanomaisissa yhteisöissä  ilman sotia.



Ihmiskunta on kehittänyt yhä tappavampia aseita vuosisatojen kuluessa.




Kartta kuvaa miten Ruotsin valtakunta laajeni valloitussotien ansiosta. Yläkuvassa sotilasta ruoskitaan joidenkin rikkomusten takia.




Kirkko ja papisto hallitsivat tietämättömiä ja lukutaidottomia kansanosia. Kirkolla oli käytössään ankariakin rangaistuksia kuten häpeärangaistuksena koetut jalkapuut tai sakkorangaistukset.


Karoliiniosaston ratsumiehet hyökkäävät oikeassa koossa täyttä laukkaa ja miekat ojossa.


Pienoismalli joukkojen järjestäymisestä hyökkäykseen. Oikealla ihmisen kokoisia sotilaita varustettuina keihäillä.


 Ihmiskunnan sotaisa historia jättää epätoivosen mielen.  Valta on se joka humalluttaa jokaisen, joka on sitä maistanut. Naiset ja lapset ovat historian kuluessa kärsineet miesten ylivallasta ja julmuudesta kuten vielä nykyisissäkin sodissa olemme nähneet. 


Tämä nuori isä käveli  Riddargatanilla. Hän sai minut ajattelemaan, että ihmiskunnalla on sittenkin toivoa, sillä myös miehet alkavat hoitaa jälkeläisiään ja vastustavat aseellisia yhteenottoja. Ehkä myös näiden rauhantahtoisten isien pojat perivät isiltään hoivageenit ainakin läntisessä maailmassa ja varsinkin Pohjoismaissa. Useimmissa muslimimaissa naisia vielä alistetaan, eivätkä he saa vapaasti valita puolisoitaan tai elämäntapaansa.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti