Translate

8.12.2014

Suomen taloudesta

Ajatuksia Suomen talouden tilasta


Eilisessä (7.12.2014) Helsingin Sanomissa Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck esitti näkemyksiään Suomen tämän hetken talouden tilasta ja hänellä oli joitakin esityksiä ja neuvoja siitä mitä pitäisi tehdä, jotta pääsisimme jälleen kasvun tielle. Oreck on ollut Suomessa lähettiläänä jo yli viisi vuotta ja kun uusi suurlähettiläs saadaan maahan, niin Oreck aikoo jäädä Suomeen bisneksen puolelle, sillä  häntä kiinnostaa ympäristöasiat ja talouden kehittäminen. Ennen lähettiläsvuosiaan Oreck toimi kaasu- ja öljy-yhtiöiden verojuristina ja pyöritti kiinteistöbisnestä, joka keskittyi New Orleansin historiallisten rakennusten entisöintiin. Oreck on hankkinut itselleen arvokkaan asunnon Helsingin ydinkeskustasta,  vuonna 1899 rakennetusta talosta. Asuntoon teetettiin vuoden kestävä remontti ja asunnon kokonaishinnaksi tuli noin 2,5 miljoonaa euroa.

Bruce Oreck on puhunut voimakkaasti Guggenheim-museon saamisesta Suomeen. Nuorissa sukupolvissa on hänen mukaansa toivoa, kunhan heille vain annettaisiin mahdollisuuksia enemmän.

Bruce Oreckin viisi teesiä Suomen tilanteen parantamiseksi:

1. Tähdätkää korkealle ja päättäkää, että teistä tulee maailman parhaita markkinoinnissa ja tarinankerronnassa.

2. Jotta kehitystä voisi seurata, on laadittava mittarit.

3. Sitten toimintaa, action. Suomalaisille opiskelijoille  esikouluikäisistä väitöskirjaopiskelijoihin saakka on opetettava tarinankerrontaa, markkinointia ja itseluottamusta.

4. Harjoitelkaa vimmatusti, sillä ei kukaan opi soittamaan viulua eikä pelaa huipputasolla jääkiekkoa

5. Kun olette valmiita nauttikaa siitä. Menkää ja vallatkaa maailma, puhukaa se pyörryksiin

Bruce Orecin mukaan suomalaisilla ei ole enää varaa elää 1950-luvun asenteissaan. Maailma on muuttunut ja jokainen alue maapallolla kilpailee toistansa vastaan. 

Matti Alahuhdan teesejä taloudesta

Matti Alahuhta siirtyy tammikuussa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaksi. Aikaisemmin hän toimi menestykkäästi Kone Oy:n toimitusjohtajana.

Alahuhdan mukaan Suomen ongelmakohtia ovat:

Suomi oli vielä viime vuosikymmenellä kolmen parhaimman joukossa IMD:n kilpailukykyvertailussa, nyt sijalla 18. Pahinta on se, että Suomi on vasta sijalla 58 kun mitataan maan houkuttelevuutta ulkomaisille sijoituksille.
 Lisäksi Suomessa on vaisu ja energiaton mieliala. Uhka on, että jos tämä jatkuu, pitää asiat oikaista  romahduksen kautta. Maailma on muuttunut, emmekä ole pysyneet muutoksen vauhdissa mukana.

Maailman muutosen Alahuhta kiteyttää kolmeen kohtaan:

1. Digitaalisuus ja ylipäätään teknologian muutos, joka muuttaa perusteellisesti monia toimialoja.

2. Robotiikka. Suomesta voisi hyvinkin kehittyä vaikka merkittävä robottien tekijä.

3. Koulutuksen ja tutkimuksen kasvava merkitys. Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys on seuraavat   20 vuotta tärkeämpi asia kuin se oli edelliset 20 vuotta.

Alahuhdan muutosohjelma Suomelle:

1. Kustannuskilpailukyky kuntoon maltillisilla palkankorotuksilla ja työaikajoustoilla. Suomessa pitää tehdä enemmän työtä ja työtunteja. Tärkeimpiä ovat työaikajoustot: työtä pitää voida tehdä silloin kun sitä on, ja työaika tasataan kuukauden tai vuoden aikana esimerkiksi työaikapankkien avulla. Tämä lisää tuottavuutta.

2. Tuloverotusta on kevennettävä. Pääomaverotuksen ja perintöverotuksen tuoreet kiristykset pitää perua. Tuloverotuksesta kannustavampi eli kevyempi tuloverotus jo senkin takia, että ostovoima säilyisi, koska palkat eivät lähivuosina nouse.

3. Julkisen sekrorin menot on saatava sille tasolle, että kansantalous pystyy rahoittamaan ne.


 Seuraavan hallituksen pitäisi saada luotua 200 000 uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille vuoteen 2020 mennessä. Muuten hyvinvointivaltiolle käy huonosti!!

7.12.2014

Itsenäisyyspäivän jälkeen:

Linnan juhlat ovat taas ohi, mutta vuosi vuodelta niiden katsominen televisiosta kiinnostaa yhä vähemmän. Miksi ylipäätään pitäisi katsella muiden juhlimista? Ja miksi naisten puvut ovat tulleet niin tärkeiksi, että yhä useampia toimittajia palkataan linnaan juuri sitä varten.  Meillä on niin nuori itsenäinen tasavalta ja me vasta opettelemme suuren maailman tyyliä ja käytöstapoja. Nuoret suhtautuvat ehkä kaikkeen jo kevyemmin. Donner, ikuinen kapinallinen,  sanoi hyvin että hän ei välitä laittaa frakkia päälleen eikä ripusta kunnimerkkejä rinnuksilleen. 

Anarkistit saivat paljon huomiota mediassa, kun noin parisataa nuorta riehui kaduilla ja jotkut heistä rikkoivat  myymälöiden ikkunoita. Onko siinäkään mitään mieltä?? Työttömyys rassaa niin monia. Köyhiä kyykytetään erilaisilla luukuilla ja vallanpitäjät senkun vaan juhlivat yltäkylläisyydessään. Tuntuuhan se groteskilta. Ensi kevään vaalit voivat olla aika suuri muutoksen paikka. Tältä näyttää nyt ulkona. Aurinko sentään ilmaantui muutamaksi hetkeksi ilahduttamaan pimeyteen tottuneita silmiämme.