Translate

17.10.2015

Iltapäivä Porvoossa

Syyspäivä oli kaunis ja aurinkoinen, lämpötila 12 astetta, kun matkasin Porvooseen viime keskiviikkona.  Matka taittui 50:ssä minuutissa. Lähes tunnin matkan päässä pääkaupungin ihmisvilinästä saattoi päästä kokemaan keskiaikaista tunnelmaa ja rauhallista elämänmenoa. Tämä pieni, tiivis ja idyllinen kaupunki on tarjonnut kauneuselämyksiä monille taiteilijoille. Eikä tarvitse ihmetellä mistä he ovat saaneet innoitusta. Vanha kaupunki on hurmaava rykelmä lumoavia, vanhoja puutaloja, joiden muoto ja väritys antaa kulkijalle loputtomia elämyksiä ja löytämisen riemua.

Porvoon kaupunki perustettiin 1300-luvulla. Tradition mukaan se on Turun jälkeen Suomen toiseksi vanhin kaupunki. Perimätiedon mukaan kaupungin perustamisajankohta on vuosi 1346.  Asukkaita on nykyään noin 47 000. Kaupunki on kaksikielinen, enemmistö on suomenkielisiä ja 33 % ruotsinkielisiä (2008). Vanha kaupunki sijaitsee Porvoonjoen itäpuolella pienen mäen rinteillä. Keskiajalla kauppiaat asuttivat joenrannan lähistön alueet ja käsityöläiset puolestaan asettuivat kauemmaksi sisämaahan mäen rinteisiin ja kirkon ympärille. Pieniä sokkeloisia kujia kulkiessa voi aistia satoja vuosia sitten eläneiden ihmisten kohtaloita ja miettiä minkälaista heidän arkinen taivaltamisensa olikaan.








Vanha kymnaasi eli lukio sijaitsee Tuomiokirkon pohjoispuolella osoitteessa Kirkkotori 15. Tämän koulurakennuksen tiloissa pidettiin vuonna 1809 Porvoon valtiopäivät Venäjän tsaari Aleksanteri I:n johdolla.  Lukiorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Samuel Berner, ja se valmistui vuonna 1759.  Taloa on luonnehdittu kansalliseksi muistomerkiksi, varsinkin kun se on säilynyt huonejärjestelyiltään alkuperäisenä.

Suomen sodan (1808–1809) aikana lukion yläkerrassa hoidettiin sodassa sairastuneita sotilaita. Vanhan lukion korvasi empirekaupunginosaan vuonna 1850 noussut uusi lukio. Nykyisin vanha lukion rakennus kuuluu Porvoon tuomiokapitulille, joka on sijainnut rakennuksessa aina vuodesta 1871 lähtien.






               Porvoon keskiaikainen kivikirkko on rakennettu 1450-luvulla.


Kahvi- ja teehuone Helmessä saattoi tuntea siirtyvänsä ajassa vuosikymmenten päähän nykymenosta.   Kahvilan pitäjä on saanut muun muassa vuoden naisyrittäjä-palkinnon. Leivonnaiset olivat herkullisia ja monipuolisia. Omistajien kaksi harmaata villakoiraa tulivat luokseni ja istuivat siinä pitkään ja katsoivat niin anovasti, että en voinut vastustaa niiden katsetta, ja lopulta annoin toiselle pienen murusen juustokakustani. Se toinen ei jaksanut odottaa, vaan sipsutteli muualle.

Tee- ja kahvihuone Helmi, Välikatu 7, www.cafehelmi.com


Monipuolinen ja loistava opas Porvooseen tutustumiseen:

Minna Lönnqvist ja Kenneth Lönnqvist:  PORVOO  Kultturi-  ja luonto-opas. Lahti 2009.
Suomen Kirjallisuuden Seura. Helsinki

Purjeveneitä Helsingissä

Vanhojen puupurjeveneiden tulo Helsingin kauppatorille sai monet perheet paikalle ihailemaan noita entisaikojen mahtavia merten valtiaita. Kieltämättä niissä on erilainen tunnelma kuin nykyajan risteilyaluksissa.

















Helsingin silakkamarkkinoilla