Translate

6.6.2015

Valkosaaren paviljongissa

Valkosaari sijaitsee Helsingin eteläsatamassa. Saarella on kaunis valkoinen huvilatyyppinen paviljonki, jota hallinnoi NJK (Nyländskä Jatktkubben). NJK on Suomen suurin ja vanhin rekisteröity purjehdusseura. Ruotsinkielisellä seuralla on noin 2600 jäsentä. Saarella toimii kaksi ravintolaa ja vierasvenesatama. Saareen kuljetaan yhteysaluksella, joka kulkee puolentunnin välein. Matka ei kestä kuin muutaman minuutin. Paviljongissa toimii kaikille avoimena oleva gourmet-ravintola, mutta kesäisin saarelle voi tulla istumaan terassille silloin kun ravintolaa ei ole varattu yksityiskäyttöön. Kauniin paviljongin on suunnittellut Gustaf Estlander yhdessä arkkitehti Nils Settergrenin kanssa.





Gustaf Estlander syntyi Helsingissä 1876 ja kuoli Ruotsissa 1930. Hän valmistui arkkitehdiksi Helsingin Polyteknillisestä opistosta vuonna 1898  ja perusti samana vuonna arkkitehtitoimiston yhdessä Nils Johan Settergrenin kanssa. Estlander teki opintomatkoja Saksaan, Itävaltaan, Italiaan ja Ranskaan vuosina 1901 ja 1914. Hän oli hyvin urheilullinen ja voitti Euroopan mestaruuden pikaluistelussa, lisäksi hän oli innokas purjehtija.  Estlander suunnitteli useita Jugend-tyylisiä asuinrakennuksia Helsingin keskustaan vuosina 1900-1914. Myöhemmin  hän keskittyi purjeveneiden suunnitteluun ja muutti pysyvästi Ruotsiin.


Arkkitehtitoimisto Estlander & Settergren jätti tämän suunnitelman NJK:n julistamaan arkkitehtikilpailuun. Tämä suunnitelma voitti kilpailun maaliskuussa vuonna 1900.




Avaraa keskisalia ympäröi valoisa veranta, jonka suurista lasi-ikkunoista avautuu näköala sekä Katajanokalle, Kaivopuistoon että Kauppatorille.