Translate

28.12.2015

Helsinki, kuvia joulusta


Kaupunki valmistautuu jouluun


Tuomaan markkinoilla oli iloinen ja riehakas tunnelma, kun hollannnista vuokrattuun karuselliin oli jopa tunkua, sillä kierros karusellissa oli ilmaista. Markkinakojuissa oli myynnissä omatekoisia villaneuleita, tonttuja sekä  muita joulukoristeita sen lisäksi vielä kalatuotteita ja saaristolaisleipiä. Kiinalaisia turisteja tori kojuineen ja valoineen kiinnosti erityisesti.


Kansallismuseon puistikkoon on rakennettu joulukuusimetsä. Päiväkotilapset ja koululaiset olivat saaneet koristella kuuset omien makujensa mukaisesti. Kansallismuseo oli kauniisti valaistu.


                Stockmannin tavaratalon jouluikkunat kuuluvat jokaiseen jouluun.



Joulukadun avajaiset.

Espan jouluvalot olivat tänä vuonna todella tyylikkäät, ja ne olivat monien turistien valokuvauksen kohteena. Runebergin patsas oli saanut arvoisensa koristelun.


Jouluaattona kadut tyhjenivät nopeasti kello 12 jälkeen, kun kaupat sulkivat ovensa


Itse jouluaattoa vietetään Suomessa edelleen vanhojen talonpoikaisperinteiden mukaisesti ja silloin kokoonnutaan sukulaisten seurassa yhteisen jouluaterian ääreen. Talonpoikaisyhteisössä oli tapana teurastaa sika ennen joulua ja sitä tarjoiltiin suurena herkkuna koko talonväelle. Kaikki ruuat laatikkoineen ja rosolleineen  saivat olla juhlapöydässä koko yön yli ja silloin valvottiin myöhään.  Kaikenlaisia herkkuja kuten piparkakkuja ja joulutorttuja leivottiin monta viikkoa ennen vuoden tärkeintä tapahtumaa. Joulukirkkoon mentiin hevoskyydillä, mutta nykyään kaupungistunut elämä ei tarvitsisi enää tuollaista kerran vuodessa tapahtuvaa syöpöttelyä ja juominkeja. Tavat kuitenkin muuttuvat hitaasti ja edelleen perinteitä noudattaen kaikki pyrkivät siihen samaan kuin esivanhempansa. Helsinkiläiset lähtevät suurin joukoin takaisin maalle sukulaisten luo.

Nykyään on ruokaa tarjolla kaupat pullollaan yllin kyllin jokaiselle päivälle ja enää ei tarvitsisi itse leipoa kotona. On toki mukavaa ja tarpeellistakin työikäisille saada joitakin päiviä lepoa pimeän syksyn päätteeksi ja viettää yhteistä aikaa perheen parissa. Emme kuitenkaan enää elä missään yhtenäiskulttuurissa ja toivoisinkin, että huomioitaisiin myös sellaisten ihmisten tarpeet, jotka eivät välttämättä nauti koko kaupungin hiljenemisestä ja kaikkien pakottamisesta elämään tätä jouluhysteriaa. Nautin toki kaikista kauniista koristeista ja kukkalaitteista, mutta voisimmepa ottaa mallia keski-eurooppalaisilta ja viettää joulua kepeämmin ja iloisemmassa tunnelmassa. Nykyisellään tämä vanha talonpoikaisperinne ei enää sovellu tähän päivään, sillä moni jää yksin, jos ei ole perhettä tai ei edes halua viettää harrasta juhlaa pakottamalla. 


          Tyhjentyneessä kaupungissa jouluaattona ei kaduilla näkynyt kuin muutama turisti, jotka valokuvasivat muistoja itselleen kokemastaan oudosta ilmiöstä, jolloin kaikki kaupat olivat kiinni samoin melkein kaikki ravintolat, museot, elokuvateatterit ja tanssipaikat. Kun kävin kuvaamassa tyhjenevää kaupunkia, kello oli noin kahden ja kolmen paikkeilla iltapäivällä. Piti  kiiruhtaa, sillä kohta kaikki julkiset liikennevälineetkin loppettaisivat kulkunsa.  Miten synkkä ja iloton kuva joulunvietostamme kohtasikaan vierailijoita ja maahantulijoita. Onneksi Espan valot sentään ilahduttivat. Taustalla oleva ravintola ja kahvila Kämp oli täynnä väkeä. Pieni poika istui jalkakäytävällä ja kiukutteli äidilleen,  kun he eivät löytäneet avoinna olevaa paikkaa.


Pasilan asemalta näkyi kaunis auringonlasku  muuten niin synkästä kaupunkikuvasta poiketen ja turistille jäi luultavasti varsin lohduton kuva suomalaisesta joulunvietosta!