Translate

19.3.2015

Puoluejohtajien keskustelu

EU-keskustelua Helsingin yliopiston juhlasalissa

Eurooppalainen Suomi ry, Euroopan komissio, Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja tilaisuuden mediakumppanina Helsingin Sanomat.


Keskustelunaiheiksi oli valittu 4-5 aihetta:
1. EU:n ulko-ja turvallisuuspolitiikka
2. Energian saatavuus
3. Tutkimus- ja koulutusyhteistyö
4. Pueluejohtajien tehtäviä
5. Lopuksi kaikkien piti vakuuttaa englanniksi minuutin puheenvuorossa EU:n muut pääministerit annetuista aiheista.

Englannin kielen sujuvuuden puolesta voittajia olivat mielestäni Stubb ja Haglund. Muut olivat keskitasoisia ja Antti Rinne epävarmoin.

Yliopistolla piti olla jo 9.30, sillä tilaisuuteen oli ilmoittautunut enemmän innokkaita osaanottajia kuin paikkaan mahtui. Kuvassa vanhaa kaartia edustava filosofi Ilkka Niiniluoto istui viistosti edessäni ja kaksi opiskelijaa etsimässä hyviä istumapaikkoja.

Valokuvaajat valmistautuivat tilaisuuteen ajoissa etsien hyviä kuvakulmia ja tarkastellen kameroidensa asetuksia paikoilleen. 

Kun puheenjohtajat vihdoin saapuivat paikoilleen, kuvaajat pyörivät jonkin aikaa heidän ympärillään. 

Keskustapuolueen Juha Sipilä jäi pois tilaisuudesta vedoten yksityiseen tilaisuuteen, jonka hän oli sopinut aikaisemmin. Vaikutti hieman tekosyyltä, sillä puolue tarjosi Olli Rehniä Sipilän tilalle.

Alakuvassa tilaisuuden järjestäjien johtohahmoja: vasemmalta Helsingin Sanomien päätoimittaja.
Olli Rehn aiheutti skandaalin poistumalla tilaisuudesta kesken kaiken. Hän syytti järjestäjiä siitä, että häntä ei päästetty pöydän ääreen muiden keskustelijoiden viereen ja hän sanoi, että hän oli jo odottanut tunnin ennen kuin oli saanut puheenvuoron, eikä häntä kiinnosta kuunnella samoja vitsejä, mitä puheenjohtajat siellä keskustelivat. Hän ei halunnut jäädä pidempään paikalle kuunteluoppilaaksi.

Yleisö buuasi Rehnin puheelle,  minä muiden mukana. Rehn on ilmeisesti tottunut liika hyvään kohteluun ja hyviin etuihin toimiessaan komissaarina Brysselissä ja on ehkä nöyryyttävää palata tavalliseksi kansalaiseksi, jonka olisi kalasteltava ääniä kansan pariin. 

Puheenjohtajien keskustelu oli välillä varsin värikästä. Arhinmäen ja Stubbin välillä syntyi riitaa, Yläkuvassa he näyttävät vielä purkavan tilannetta. Arhinmäki oli pukeutunt valkoisiin lenkkareihin ja vanhoihin kuluneisiin farkkuihin. Yrittikö esittää köyhää työmiestä? Paikka ja yleisö oli väärä valinta siihen. Stubb ei voinut irroittaa käsiään kännystään ja puheenjohtaja kehoitti häntä kertomaan viestin sisällön muillekin. Stubb kertoi tasavallan presidentin soittaneen hänelle? Lieneekä totta, mutta makeat naurut ja sympatiat hän sai yleisöltä.

 Keskustelutilaisuus päättyi kello 12.00 kuten oli ilmoitettukin. Pääministerillä ja valtiovarainministerillä oli heti menoa, joten he eivät jääneet cocktailtilaisuuteen. Arhinmäki ja Ville Niinistö näyttivät nauttivan pitkään pienten purtavien ja juhlajuomien parissa.

Tilaisuudesta ei jäänyt kovinkaan paljon uutta tietoa puolueiden mielipiteistä. HS:n teoreettinen kysymys: Jos Venäjä hyökkäisi Baltian maihin, mitä Suomen pitäisi tehdä ja kuka vastaisi Baltian puolustuksesta?

Kaikkien mielestä vastuu olisi tietenkin NATO:lla mutta Stubbin mielestä Suomi ei voisi jäädä ulkopuolelle, vaan jotakin apua olisi varmasti annettava. Rinteen mielestä tällainen kysymyksen asettelu ei hyödytä mitään, sillä se lisää vain epävarmuutta kansalaisten mielissä. Keskustelu ei olisi järkevää tästä aiheesta! EU yhteisönä tukisi NATO:n ja oman puolustuksen lisäksi. V. Niinistö otti esiin info-sodan, trollitehtaat sekä energian riittävyyden.

Illalla katsoin näiden samojen puheenjohtajien keskustelutilaisuuden MTV3:n kanavalta ja huutaminen toistensa puheiden päälle jatkui vielä pahasti. Pikkulapset hiekkalaatikolla tuli mieleeni.
Kilpailu valtaan on kovaa ja raakaa peliä. Näiltä esiintyjiltä ehkä on unohtunut Suomen ja koko maapallon tulevaisuus pitkällä tähtäimellä. Oman uran pönkittäminen näyttää tärkeimmältä!