Translate

27.4.2015

Mikael Fortelius luennoi sukupuutoista ja maailmanlopuista


Professori Mikael Forteliuksen luento vuonna 2012 pidetyssä ympäristöseminaarissa. 


Mikael Fortelius puhuu ohessa olevassa videossa tärkeää asiaa planeettamme tulevaisuudesta. Tutkijat ovat tienneet jo 1970-luvun lopulta lähtien, että nykyinen ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisen toimista. Maapallo on kokenut elinkaarensa aikana viisi suurta joukkotuhoa  ja niihin kaikkiin on ollut syynä  äkilliset muutokset ilmaston lämpötiloissa. Kahdessa ensimmäisessä tuhossa ilmasto kylmeni, jolloin suuri osa eliöstöstä tuhoutui. Suurin joukkotuho tapahtui permikauden lopulla, kun 96% eliöstöstä kuoli, siis melkein kaikki.  Viimeisimmän joukkotuhon aiheutti maahan syöksyvä asteroidi 65 miljoonaa vuotta sitten. --tuolloin maata hallinneet dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon.  Uudenlaiset lajit saivat siten mahdollisuuden kehittyä ja vallata tyhjentyneet alueet.  Tämä oli onnenpotku nisäkkäille ja siten myös meille kädellisille. Kehitykseen kului kuitenkin miljoonia vuosia. Kun biosfääri vaihtaa olotilaansa niin se maailma johon lajit olivat sopeutuneet lakkaa olemasta.

Fortelius painottaa, että  ilmaston lämpeneminen on tapahtumassa juuri NYT, siis jo meidän elinaikanamme, jo 15-20 vuoden kuluttua. Ei meillä ole aikaa enää odottaa, vaan päätökset  ja korjausliikkeet olisi tehtävä heti!!
Vaikka ihmisen osuutta ilmaston lämpenemiseen ei voidakaan täysin varmasti todistaa, niin merkit ovat tarpeeksi vakavia.  Suurimpana syynä on fossiilisten polttoaineiden yletön käyttö.

 Fortelius kysyykin miksi ei ole tehty enempää jo aikaisemmin. Hän oli luennoimassa hiljattain Amerikassa ja Kalifornian kuvernööri kysyi häneltä voisiko hän kirjoittaa esitelmänsä selkeään muotoon, jotta kaikki ymmärtäisivät mistä on kyse.

Ihmisestä on tullut planetaarinen pakote, joka ajaa biosfäärin tilan muutosta, ei ole mitään asteroidia vaan ihminen omalla käytöksellään tuhoaa luontoa. Kaupungit ja päällystetyt tiet ovat jo tuhonneet suuren osan  maan pinta-alasta ja uusia alueita tulee elinkelvottomiksi kuivuuden takia, monet viljelykepoiset rannikkoalueet joutuvat veden alle, kun valtamerten pinta nousee.

Luonnontieteilijät eivät voi Forteliuksen mukaan tehdä muuta kuin julkaista tutkimustuloksensa, poliitikkojen pitäisi vetää oikeat johtopäätökset asian suhteenja alkaa suosia aurinkoa ja muita uusien energialähteiden käyttöä.

Fortelius miettii luentonsa lopuksi ihmisen olemusta ja kysyy onko ihminen vain tavallinen itsekäs eläin muiden eläinten  joukossa, vai onko ihmisellä kapasiteettia rationaaliseen, pitkäjänteiseen ajatteluun ja toimitaan. Hän jättää vaastauksen avoimeksi.

Itse uskon ihmiskunnan lopulta ymmärtävän asian tärkeyden, mutta nyt vielä eletään hyväntahtoisessa toivossa, että mitään ei tule tapahtumaan kovinkaan pian, ei ainakaan lähitulevaisuudessa.  Se on pään pistämistä pensaaseen ja itsensä pettämistä. Onko meidän sukupolvellamme edes oikeutta käyttää kaikki miljoonia vuosia maan uumeniin kerääntynyt öljy?? Sonninvaaran mukaan 80% öljystä ja kaasusta pitäisi jättää maahan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti