Porvoon kaupunki perustettiin 1300-luvulla. Tradition mukaan se on Turun jälkeen Suomen toiseksi vanhin kaupunki. Perimätiedon mukaan kaupungin perustamisajankohta on vuosi 1346. Asukkaita on nykyään noin 47 000. Kaupunki on kaksikielinen, enemmistö on suomenkielisiä ja 33 % ruotsinkielisiä (2008). Vanha kaupunki sijaitsee Porvoonjoen itäpuolella pienen mäen rinteillä. Keskiajalla kauppiaat asuttivat joenrannan lähistön alueet ja käsityöläiset puolestaan asettuivat kauemmaksi sisämaahan mäen rinteisiin ja kirkon ympärille. Pieniä sokkeloisia kujia kulkiessa voi aistia satoja vuosia sitten eläneiden ihmisten kohtaloita ja miettiä minkälaista heidän arkinen taivaltamisensa olikaan.
Vanha kymnaasi eli lukio sijaitsee Tuomiokirkon pohjoispuolella osoitteessa Kirkkotori 15. Tämän koulurakennuksen tiloissa pidettiin vuonna 1809 Porvoon valtiopäivät Venäjän tsaari Aleksanteri I:n johdolla. Lukiorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Samuel Berner, ja se valmistui vuonna 1759. Taloa on luonnehdittu kansalliseksi muistomerkiksi, varsinkin kun se on säilynyt huonejärjestelyiltään alkuperäisenä.
Suomen sodan (1808–1809) aikana lukion yläkerrassa hoidettiin sodassa sairastuneita sotilaita. Vanhan lukion korvasi empirekaupunginosaan vuonna 1850 noussut uusi lukio. Nykyisin vanha lukion rakennus kuuluu Porvoon tuomiokapitulille, joka on sijainnut rakennuksessa aina vuodesta 1871 lähtien.
Tee- ja kahvihuone Helmi, Välikatu 7, www.cafehelmi.com
Minna Lönnqvist ja Kenneth Lönnqvist: PORVOO Kultturi- ja luonto-opas. Lahti 2009.
Suomen Kirjallisuuden Seura. Helsinki